Verandering: (n)iets voor mij!

Ik las deze week een heel leuk managementboek over ‘omgaan met verandering’. Nu wil ik er wel onmiddellijk bij vertellen dat ik niet echt een fan ben van ‘zware managementboeken’. Ze bevatten soms wel nuttige informatie, maar dikwijls vind ik het de worsteling om erdoorheen te geraken niet waard…

Maar niet in dit geval. Het boekje las als een trein. Op een dik uur was ik erdoor en de inhoud spookte nog lang na in mijn hoofd. En die wil ik dus graag met jou delen…

Dit unieke boekje is : ‘Who moved my cheese’ van dr Spencer Johnson en gaat over de mogelijkheden die je hebt om met veranderende omstandigheden om te gaan. Velen hebben namelijk schrik voor verandering. Maar…verandering is vaak goed,  is vaak nodig, maar…is vaak ook niet eenvoudig.

In dit boekje vertelt Johnson je een verhaal. Een verhaal waarin twee muizen (Sniff en Scruff) en twee mini-mensjes (Hem en Haw)  op zoek gaan naar kaas in een doolhof. Initieel leiden ze een rustig leventje in het doolhof. Ze hebben zich gesetteld nabij een berg kaas. Ze gaan er vanuit dat de kaas voldoende is voor de rest van hun leven en maken zich dus geen zorgen.

Maar op een dag is de kaas weg! Gewoon verdwenen! Gevolg: grote paniek! En elke groep reageert op z’n eigen manier op deze verandering. Sniff en Scruff trekken onmiddellijk hun loopschoenen aan. Gebruik makend van hun instinct en hun neuzen lopen ze het doolhof in op zoek naar nieuwe kaas. Die ze dan ook tamelijk snel vinden.

Hem en Haw echter, die vooral gewend zijn om met hun verstand beslissingen te nemen, zijn vooral kwaad op de gewijzigde omstandigheden. Ze weten niet wat ze moeten doen en rekenen erop dat als zij gewoon elke dag hetzelfde blijven doen, namelijk naar de plaats gaan waar oorspronkelijk de kaas lag, er wel nieuwe kaas zal komen… Verder doen ze dus niets en wachten boos en verontwaardigd af…

Uiteindelijk kan Haw het niet meer aan, en trekt ook hij zijn loopschoenen aan om elders kaas te gaan zoeken in het doolhof. Hij heeft wat tegenslag, soms wat succes, maar geeft niet op. Haw merkt wel dat hij er wel energie van krijgt, omdat hij terug zelf richting geeft en keuzes maakt. Hij beseft ook dat de kans groot is dat hij uiteindelijk nieuwe kaas zal vinden, wat zeker niet zou gebeuren indien hij gewoon was blijven wachten tot er vanzelf iets zou veranderen. Haw leert eigenlijk een hele hoop lessen tijdens zijn nieuwe zoektocht. Hij schrijft deze allemaal op de muren van het doolhof, om ze niet te vergeten.

Na lang zoeken vindt Haw dezelfde plek als Sniff en Scruff. Ze genieten samen van de massa’s kaas. Ze letten nu op kleine wijzigingen in de kaas, en staan klaar om opnieuw te verhuizen indien dat nodig zou zijn. En Hem?
Het is nooit duidelijk wat er van Hem is geworden…

Een eenvoudig verhaal dat stemt tot nadenken. Immers wat Haw leerde uit zijn avontuur in het doolhof kan ook voor ons interessant zijn:

 • Alles verandert
  ‘They keep moving the cheese’
 • Wees voorbereid op verandering
  ‘Get ready for the cheese to move’
 • Pas je snel aan
  ‘The quicker you let go of old cheese, the sooner you can enjoy new cheese’
 • Verander zelf
  ‘Move with the cheese!’
 • Verandering is fun!
  ‘Savor the adventure and enjoy the taste of new cheese’

Wij krijgen allemaal te maken met verandering, soms in je privéleven soms professioneel. Maar…hoe ga jij er mee om?

Mijn vraag voor jou is dus: Hoe reageer jij als jouw kaas verplaatst wordt?