Nooit proberen!

We staan er zelden bij stil. Maar ons taalgebruik heeft wel degelijk een belangrijk effect op ons. Hoe we ons voelen, hoe we handelen en dus ook het resultaat dat we al dan niet behalen is vaak afhankelijk van ons taalgebruik. Wanneer iemand luid op ons schreeuwt voelen we ons slecht. Dat is niets nieuws. Maar heb je er al eens over nagedacht dat je gevoel niet enkel afhangt van de toon die gebruikt wordt, maar ook van de woordkeuze?

Sommige woorden brengen iets teweeg. En dan heb ik het niet enkel over woorden in je communicatie naar anderen, maar ook over je interne communicatie: je gedachten.  Eén van de woorden die onbewust een enorm effect heeft op ons handelen, is het woordje ‘PROBEREN’. Bedenk eens hoe dikwijls men ‘probeert’ Heel vaak vrees ik… Bijvoorbeeld in je communicatie naar de kinderen toe: ‘probeer je toets goed te maken’. Of iemand die tegen je zegt ‘ik probeer vanavond langs te komen’.

Wel, helaas heb ik slecht nieuws voor jou…

Proberen is er eigenlijk van uit gaan dat het waarschijnlijk toch niet zal lukken. Proberen levert niets op. Je verwacht eigenlijk al dat die toets van je zoon of dochter niet echt denderend zal zijn, je hoopt gewoon dat het nog zal meevallen. En dat bezoek vanavond? Eigenlijk weet je het al, weinig kans hé dat je effectief iemand zal zien verschijnen…

Schrap dus het woord ‘proberen’ uit je woordenboek. In je communicatie naar anderen toe, maar zeker ook in je denken. Proberen gebruiken is op voorhand een excuus inbouwen voor jezelf. Als je zegt ‘ik ga proberen niet meer te snoepen, en na twee maanden ben je weer volop aan het genieten van allerlei suikers dan kan je zeggen ‘ik heb nooit gezegd dat het zou lukken, ik ging het proberen…’ Je begrijpt dat je zo helaas weinig resultaat zal boeken…

Hoe kan het dan anders?

Wel, beter is om ‘proberen’ te vervangen door een duidelijke instructie. Dan maak je duidelijk dat je er vertrouwen in hebt dat het zal lukken, wat bij ‘proberen’ niet het geval is. Het is een eerste belangrijke stap om jouw doel (of dat van een ander) daadwerkelijk te realiseren.

Test het volgende maar eens uit: zeg onderstaande zinnen luidop en let op wat je dan voelt:

– ik wil proberen te winnen

– ik wil winnen

Wanneer is de kans op winst het grootst? Inderdaad in het tweede geval. Je merkt duidelijk een verschil in gevoel. Er is meer daadkracht aanwezig wat de kans op succes aanzienlijk vergroot!

Mijn tip voor jou is dus:

Nooit proberen! Wel doen!